0

Skrämmande Nyhet! PFAS i vårat dricksvatten – Vad är det? & Hur kan det påverka?

Idag kom jag över en artikel via Google News feed (Kan varmt rekommendera förresten, för er som är trötta på att gå från nyhetskälla till nyhetskälla så väljer Google News Feed ut nyheter den tror kan vara relevanta för dig och lär sig allteftersom vad du gillar och vill ha mer av, superbra) från SVT Nyheter där de gjort en Granskning om att Hundratusentals svenskar dricker förorenat vatten med då kemikalien PFAS.

Då blir man ju genast lite nyfiken, det var första gången jag hört talas ens om kemikalien PFAS.

Vad är PFAS?

Detta är då alltså en akronym för en samling av industriella kemikalier… Närmare bestämt 4700 stycken.

Vart finns PFAS?

Utöver att dessa då tydligen finns vanligt förekommande i vårt dricksvatten så används dessa även inom Smink (tydligen desto vanligare i billigare smink) – detta då kemikalierna ofta används för deras vatten-, fett- och smutsavvisande egenskaper. Brandskum innehåller PFAS, likaså Teflonbeläggningar och övriga non-stick för t ex. stekpannor, likaså vissa bakplåtspapper och pizza-kartonger (i direktkontakt med vår mat…).

Detta innebär att all hämtmat och även micromat i vatten- och fettavstötande pappförpackningar kan innehålla ämnet.

Fisk och Skaldjur från svenska insjöar (där vårt dricksvatten hämtas ifrån) kan ha, t ex. svenska kräftor har visat sig ha skyhöga halter av PFAS, vilket är väldigt tråkigt :(

För bakplåtspapper så kolla efter Svanemärkt eller ”Bra miljöval” (Naturskyddsföreningens egna Miljömärke).

Enligt Naturskyddsföreningens sida verkar Svanmärkta, miljömärkta och ”Bra miljöval” produkter vara fria från PFAS.

För er som ej vet vad detta är så ser Svanemärkning ut som följer:

Svanemärkning Nordiskt miljöval

Använd glas, porslin, rostfritt och gjutjärn istället för non-stick vid matlagning.

Kolla efter:

  • PTFE
  • Polytef
  • perfluoro
  • polyfluoro

I innehållsförteckningar för att undvika, eller bara kolla efter miljömärkta produkter (Svanen och Bra Miljöval t ex.) – gäller bl. a. smink.

För impregnering av kläder och skor välj ”Bra miljöval” (Svalan som ikon), se ikon nedan:

Bra miljöval miljömärkning med svala som ikon

Att undvika kläder med ämnena är också bra – inte för att de är farliga att använda, men deras existens leder till att ämnena kommer ut i vår natur och därefter sen kan komma tillbaks till oss via t ex. vårt dricksvatten (Kläder då som är vattenavstötande samtidigt som de andas: funktionsplagg, Gore-Tex (tyvärr)).

För att läsa mer om detta kan ni se Naturskyddsföreningens artikel med 10 tips för att minska vardagsexponering själva här.

Karolinska institutet hade också en artikel som listade produkter som bidrar mest till PFAS exponering som är: dricksvatten, fisk, frukt och ägg.

Dessa kemikalier är ju dessutom extremt svåra att bryta ned…

Skydda foster, spädbarn, barn och ungdomar lite extra p.g.a. mer i riskzon för PFAS

Och foster, spädbarn och barn är troligen extra känsliga för dessa ämnen enligt livsmedelsverket.

EU beslutade om att förbjuda ca. 200 PFAS-ämne från och med februari 2023 enligt kemi.se.

Wikipedia gör en liknelse för PFAS att vara ”vår tids DDT”. Där DDT var ett insektsgift som användes flitigt i Tropiska miljöer mot Malaria myggor osv. på 1940-talet typ men som förbjöds ca. 1970.

Sammanfattning och slutsats av SVT Nyheternas artikel om PFAS 11 januari 2024

Då visar det sig bl. a. intressant nog att vi i Sverige under en längre period tillåtit 90 nanogram/liter koncentration av kemikalien PFAS i vårt dricksvatten, men att det kan variera mellan olika kommuner.

Samtidigt är Danmark hittills till synes Europas bästa på att begränsa denna koncentration till 2 ng/liter.

Nya regler i Sverige ska börja gälla från 2026, alltså inte förrän om 2 år fram i tiden… Då sänks nuvarande tillåtna halt från 90 till 4 ng/liter av PFAS.

Vad som var än mer skrämmande var att jag nyligen besökte Halmstad själv och enligt artikeln så var Halmstad en av 70 kommuner som har registrerat ha högre halter av den här kemikalien i sitt dricksvatten, och desto högre koncentration i inre centrum.

Vi besökte ett café och beställde en kaffe i centrum när vi var där.  Jag är ganska säker på att det inte är många som har koll på hur det ligger till och att varken de som köper, eller säljer produkter som innehåller dricksvatten för den delen är medvetna om att det innehåller så pass höga halter av ett giftigt ämne såsom PFAS är.

För att inte tala om alla som bor i ett område med förhöjda halter som då kanske påverka deras liv i en utsträckning de kanske inte är medvetna om och ej aktivt valt.

Just i inre centrum i Halmstad rapporterades halten vara 12 ng/liter.


Skrämmande och oroväckande och får en att tänka till en extra gång. Att man ska behöva ha det i bakhuvudet när man besöker andra kommuner också utöver allt annat man ska tänka på är lite jobbigt.

Saker man tidigare litat på, antagit och tagit för givet varit OK, visar sig inte vara det. Borde kanske inte vara så chockad, men ändå.

Varför är PFAS farligt för oss människor?

Från diverse källor hittade vid snabb Googling så verkar det ju som att PFAS ämnet kan vara ansvarigt för störd fertilitet såväl som vara cancerframkallande bl. a.

Utöver detta kan det även leda till:

  • Sänkt immunförsvar
  • Leverskador
  • Förhöjda halter av kolesterol (som inte är bra för hjärtat/vår blodcirkulation)
  • Sköldkörtelrubbningar
  • Tarmsjukdomar, m.m.

Inte att det är illa nog med halter av detta ämne i vårt dricksvatten som man kanske tagit lite för givet att man kunnat lita på för man inte vetat bättre. Men ovanpå detta så är PFAS en kemikalie som inte går att koka bort heller…

Under 2.5 ng/liter verkar det vara svårt att mäta lika bra ifall där finnas halter av PFAS (den s.k. ”detektionsgränsen”).

Lösningen för att få bort giftigt PFAS från dricksvatten?

Snubblade över en sida som påstod ha en filterprodukt som skulle klara av att rena vatten från både PFAS såväl som Metaller, när det är företaget vars produkt marknadsför som gör undersökningarna oavsett vad de påstår om hur sådan undersökning gått till brukar jag ta det med en nypa salt, det är lätt att säga saker, men sen behöver det ju inte stämma.

Men då var det iaf. Swedish Hydro Solutions BioMediafilter. När man läser deras artikel om detta verkar det ändå rätt legit. MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) är en allvarlig organisation för samhällets bästa, så det kan säkert stämma och de verkar ju bilddokumenterat deras fynd såväl som undersökning/tester.

Deras filterlösning verkar använda ett trämaterial som kan liknas vid Aktivt kol vilket är sedan tidigare känt för att vara bra vid vattenfiltrering.

Nästan faktiskt så man själv blir lite sugen på att lägga en beställning för deras produkt på direkten och på något vis se om man kan koppla det till kranen i lyan :) Hade kanske inte varit så dumt. Även skaffa ett för när man är ute på vandringar kanske, en typ av fältfilteranordning.

Samtidigt hittade jag annan artikel från Naturskyddsföreningen som skriver att det inte finns några effektiva reningsmetoder för att rena bort PFAS. Men det kanske mer har med tillgänglighet och utsträckningen att göra mer än att vara ett totalitets utlåtande.

halsosamtliv-admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *